Hemsida  Att ta sig dit  Boende  Aktiviteter  Mer information  E-post till oss Solförmörkelse

Vad mer kan man säga om

MANGAIA

Geografi
Mangaia ligger på Lat  22 gr Syd Long 158 gr Väst  och har en omkrets på c:a  30 Km. Den ser inte riktigt ut som de flesta väntar sig en söderhavsö skall se ut. Den är varken hög och täckt med regnskog eller har en atolliknande lagun i mitten. Men det finns naturligtvis stränder och kokospalmer. Inlandet omges as en 60 m hög, 1Km bred mur (Makatea) bestående av ett gammalt korallrev som har rests upp ur havet de senaste 2 miljoner åren. På Makateans utsida har det bildats 3 tydliga terrasser som indikerar f.d. havsnivåer. Erosion av denna gamla kalksten har resulterat i de mest märkvärdiga klippformationer och ett stort antal grottor. Flera är hundratals meter långa och några få är kilometerlånga och leder ut till och ned i havet. Från den högsta punkten i mitten på ön "Rangimotia" (169m över havet) går flera branta åsar av vulkanisk jord ut i radiell riktning. Åsarna är täckta med planterad tallskog medan dalarna emellan dem används till jordbruk.

Fågel och fisk liv
Det finns en fågelart "Tangaeo", (Mangaias Kungsfiskare) som bara finns på Mangaia. Lagunen är rik på färggrann tropisk fisk. En besökare kunde identifiera 25 olika fiskarter på mindre än en timme. Valar passerar förbi alldeles utanför revet från slutet av Juni till mitten på Oktober.

Befolkningen
Mangaias befolkning, c:a 500 Polynesier bor i 3 separata byar och har sitt eget unika språk. Språket tillhör öst-polynesiska språkgruppen och liknar Rarotongas språk. Öns namn uttalas "Mang-aia" and (inte "Man-gaia"; det finns inga g-ljud i Polynesiska språk).

Om oss och vårt hotell
I Gräsmark, Värmland den 10e Augusti 1974 gifte jag, en svensk som är född och uppvuxen i Göteborg, mig men en söderhavsflicka från Mangaia. I april 1997 förverkligade vi en gammal dröm: att bygga ett hotell på hennes hemö. Hotellet heter  Ara Moana Bungalows och ligger på Mangaias nordöstkust alldeles utanför den vackra byn Ivirua. Vår verksamhet är fortfarande liten vilket ger oss möjlighet till att ge våra gäster mycket personlig service.

Radioamatörer
Mangaia är känd som OC159 bland "Islands On The Air", ett radioamatörssällskap som specialiserar sig på att få kontakt med öar. Bara en liten procent av dem har någonsin haft kontakt med Mangaia. Vi tar väl hand om radioamatörernas speciella behov.

För en detaljerad resebeskrivning (på engelska) om en resa till Mangaia 1997 se Mangaia - A Personal Memoir.

Tangaeo bird

Kontakta oss via holiday@aramoana.com
Sänd e-post till webmaster@aramoana.com  med frågor eller kommentarer till denna sida.
Senaste uppdatering: 09/12/2009